Tuesday, March 15, 2011

Payung-anda mahu berjaya? (Motivasi)

Salam buat pembaca budiman yang dirahmati Allah SWT..


 "Sediakan payung sebelum hujan" itulah ungkapan yang sering kita dengar dari zaman sekolah hingga dewasa..namun sejauh mana kita fahami dan cuba ambil iktibar atau sekadar mendengar sahaja?

Payung adalah simbol bagi "perlindungan", jadi terdapat banyak pekara yang kita boleh kategori sebagai perlindungan contohnya ibu bapa adalah payung kepada anak-anak, abang kakak payung bagi adik, saudara dan sahabat juga boleh memayungi antara satu sama lain dan payung yang paling penting bagi manusia ialah kejayaan seimbang dunia akhirat.

Macam mana nak aplikasikan? Payung boleh diibaratkan usaha yang gigih dan langkah yang bijak kita ambil sebagai persediaan masa hadapan, sentiasa pandang ke hadapan, sebab itulah sediakan payung sebelum hujan....persediaan awal untuk masa depan sangat penting walau ramai yang suka ambil sikap 'last minute'.

Nak buat macam mana ni? Anda boleh berusaha memastikan pintu peluang peluang sentiasa TERBUKA untuk anda, jangan membuat tindakan yang menyebabkan pintu-pintu peluang TERTUTUP untuk anda di masa depan. Ini akan membantutkan kejayaaan di masa depan jika tidak bersedia.....

Jadi payungilah diri anda dengan USAHA yang berpanjangan dalam berjuang mendapatkan kejayaan dunia dan akhirat yang seimbang.

No comments:

Post a Comment